ΕΙΣΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗς

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

1.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ανατρέφουν τα παιδιά τους χωρίς διάκριση λόγω του χρώματος του δέρματός τους, της εθνικής τους καταγωγής, εθνικότητας, πεποιθήσεων, φύλου ή οικονομικής κατάστασης .

Οι γονείς έχουν το καθήκον να ανατρέφουν τα παιδιά τους με αίσθημα ευθύνης γιά τον συνάνθρωπο και για έναν ανθρώπινο κόσμο.

2.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα της αναγνώρισης του πρωταρχικού τους ρόλου στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να ανατρέφουν τα παιδιά τους με υπεύθυνο τρόπο και να μην τα παραμελούν.

3.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα πλήρους πρόσβασης στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα για τα παιδιά τους βάσει των αναγκών, δεξιοτήτων και αξιών τους.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να συμμετέχουν ως εταίροι στην εκπαίδευση στο σχολείο των παιδιών τους.

4.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες που τηρούνται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφορούν τα παιδιά τους.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να παρέχουν στο σχολείο των παιδιών τους κάθε πληροφορία σχετική με την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων επί των οποίων εργάζονται από κοινού.

5.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την εκπαίδευση που θεωρούν πλησιέστερη στις πεποιθήσεις και στις αξίες με τις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να κάνουν ευσυνείδητες και κατόπιν πληροφόρησης επιλογές σχετικά με την εκπαίδευση που θα λάβουν τα παιδιά τους.

6.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα σεβασμού από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα σχετικά με το θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της παιδείας που δίνουν στα παιδιά τους.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να ανατρέφουν τα παιδιά τους έτσι ώστε να σέβονται και αποδέχονται τις πεποιθήσεις των άλλων.

7.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ασκούν επιρροή στην πολιτική που ακολουθεί και υλοποιεί το σχολείο των παιδιών τους.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να ασχολούνται προσωπικά με το σχολείο των παιδιών τους ως ζωτικό μέρος της τοπικής κοινότητας.

8.

Οι γονείς και οι σύλλογοί τους δικαιωματικά παρέχουν την άποψη τους, η

οποία και επιζητάται ενεργά, για τις αποφάσεις και την πολιτική της

Πολιτείας στα θέματα παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να διατηρούν δημοκρατικές οργανώσεις εκπροσώπησης σε όλα τα επίπεδα για την εκπρόσωπηση των ιδίων και των συμφερόντων τους.

9.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να τυγχάνουν ουσιαστικής υλικής βοήθειας από το κράτος για την υπερπήδηση οικονομικών εμποδίων στην πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να αφιερώνουν χρόνο και προσωπική εργασία στα παιδιά τους και στo σχολείο τους προς υποστήριξη των προσπαθειών του για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

10.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα παροχής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Οι γονείς έχουν το καθήκον να αλληλοβοηθούνται για την βελτίωση των δεξιοτήτων τους ως πρωταρχικοί παιδαγωγοί και συνεργάτες στη σχέση σπιτιού-σχολείου.

EPA (Ευρωπαϊκός Σύλλογος Γονέων)

O EPA αντιπροσωπεύει πάνω από 100 εκατομμύρια γονείς στην Ευρώπη. Είναι επίσημος σύμβουλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει στενές σχέσεις και συναντήσεις με την Κομισιόν, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων.

Τέλος ο EPA ετοιμάζει μελέτες και προτάσεις σε όλα τα σοβαρά εκπαιδευτικά προγράμματα που συζητά η Ε.Ε.

Στόχοι της ΕΡΑ

Να συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κοινότητας

Να δώσει δύναμη στην γνώμη των γονέων για την ανάπτυξη εκπαιδευτικής τακτικής και αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Να επιδιώκει εκπαιδευτικές τακτικές μέσα στην Ευρώπη που θα επιφέρουν το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην παιδεία των παιδιών μας

Να χρησιμοποιεί την επιρροή της για να προάγει ενεργά την συμμετοχή των γονέων σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα μέσα στην Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου