ΕΙΣΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗς

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Εκτός ελέγχου η οικονομία

Οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι εκτός ελέγχου και η Κυβέρνηση μάλλον έχει χάσει κάθε επαφή με τις αγορές. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτός ο αιφνιδιασμός.
Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τις από καιρό αναμενόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα άλλαζαν το κλίμα.
Τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ μελετά να προσφύγει σε δανεισμό με ρήτρα δολαρίου.
Τη στιγμή που αναμένεται το Κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Τα spreads σκαρφαλώνουν στις 400 μονάδες (Ξεπέρασε τις 400 μονάδες το spread (!!!)
Από την άλλη το κλιμάκιο της Eurostat διαπιστώνει …λάθη στο έλλειμμα και τον ρυθμό ύφεσης (Παρακαλάνε την Eurostat να μειώσει το … έλλειμμα)
Δηλαδή το έλλειμμα με βάση το οποίο η κυβέρνηση κατάρτισε το ΠΣΑ δεν είναι 12.7% του ΑΕΠ όπως ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά ανέρχεται στο 14,2 έως 14,3% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να πείσει για την ακρίβεια των στοιχείων που έδωσε. Αν δεν πείσει, τότε το ΠΣΑ πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Ξεκινάμε πάλι από την αρχή και η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να αναθεωρήσει το υποβληθέν πρόγραμμα αλλά θα υποχρεωθεί στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί μέσω φόρων και περικοπών το έλλειμμα.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό το σημείο διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και Eurostat.
Η Κυβέρνηση κατάρτισε ΠΣΑ και Προϋπολογισμό με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η ύφεση στη χώρα θα περιοριστεί στο -0,3%

Όμως η Eurostat εκτιμά ότι η ύφεση θα ανέλθει στο -2,5%

Αν συμβεί αυτό, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε οι δημοσιονομικοί στόχοι της φετινής χρονιάς είναι ….εκτός στόχων!

Είναι προφανές ότι έχουν μπερδευτεί από το πολύ μαγείρεμα! Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι ο απελθών Γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι του είχε ζητήσει να φουσκώσει το έλλειμμα στο 14%.
Οι δραματικές εξελίξεις με τη νέα εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έρχονται να επιβεβαιώσουν το πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και το «φιάσκο» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την υποτιθέμενη «στήριξη» της ελληνικής οικονομίας.

Είναι πιθανό, ότι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να πάνε όλα στο βρόντο και να αρχίσουμε από την αρχή!

Έξη μήνες χαμένοι!

Υ.Γ. Και ένα κουΐζ: Μήπως θυμάστε που βρίσκονταν τα spreads τον Οκτώβριο του 2009;

Από Factorx Τρ. 06 Απρ 2010, 18:23 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.